Elementor #1743

Wanneer moet je een boom zeker verwijderen?

Heeft u ooit al een tikkende tijdbom in uw tuin gehad?


Dit is hoe het kan voelen wanneer je te lang wacht met het verwijderen van een zieke boom. De meeste huiseigenaars weten niet wanneer het juiste moment er is om een zieke boom te verwijderen, als ze al weten dat hij ziek is! Als je te lang wacht of ze zelf op de verkeerde manier verwijderd, kan je grote schade als gevolg hebben.

Wat zijn nu de indicaties om een boom te vellen?

Leunende bomen

Typisch moet een boom onmiddellijk verwijderd worden wanneer je zichtbare, opheffende wortels ziet. Dit betekent dat een boom begint te leunen. Bomen die sterk diagonaal beginnen te hangen moeten ook zeker verwijderd worden: vroeg of laat houdt het wortelnetwerk de boom niet mee op zijn plaats.

Let ook op: bomen die er niet uitzien alsof ze op uw huis gaan vallen, kunnen u vaak nog verrassen. Daarnaast kunnen zij soms ook uw tuin of eigendom van uw buren beschadigen.

Boom infecties

Een boom kan soms ook een infectie hebben: vaak valt dit bij de leek pas op wanneer het te laat is, maar soms zijn er duidelijke signalen: wanneer scheuten en takken (of zelfs heel de boom) op een bepaald moment heel bruin worden en afsterven, dan weet je dat de boom ziek is. Sommige bomen tonen ook sporen van bruinpaarse kankerplekken op de bast, of geven wit/bruin/oranje slijm af. Sommige tonen ook de kentekenen van schimmelinfecties. Ook paddenstoelengroei moet op gelet worden.

In elk van deze gevallen is het aan te raden onmiddellijk een boomexpert te raadplegen om de boom te genezen, al dan niet te vellen wanneer deze in een te ver stadium is. De boodschap is: wees er vroeg bij!

Beste seizoen boom verwijderen

In principe moet een dode of zieke boom steeds zo snel mogelijk verwijderd worden om schade te voorkomen.

Indien u wel tijd over heeft, is het beter om de bomen te verwijderen tijdens de late winter en de vroege lente. Dan is het veel makkelijker.

Waarom? Op dit punt zal de zieke boom al zijn bladeren en kleinere takken afgegooid hebben en zal dus veel lichter zijn en makkelijker om te transporteren.

Let op: typisch heeft het seizoen geen effect op de prijzen, tenzij er zware sneeuwval of regen is.

Bomen redden

Afhankelijk van een eerste boomconsultatie kunnen er soms nog manieren zijn om een boom te redden, bv. Door boomchirurgie uit te voeren, snoeiwerk uit te voeren, standplaatsverbetering uit te voeren, bodemonderzoek/reiniging te plannen, etc…

Aangezien de boom een belangrijke emotionele en ecologische waarde voor u heeft, zal deze optie steeds eerst worden onderzocht. Natuurlijk: sommige bomen kunnen niet meer te redden zijn. Daarom raden wij ook aan om om de zoveel jaar sowieso een expert een controle te laten uitvoeren van uw bomen.

Let op met snoeiwerken

Snoeiwerk is een maatwerk: te veel, te snel, te agressief snoeien kan het afsterven van een boom veroorzaken. Laat dit daarom best doen door een expert.

Wat nu?

 Bij Boomverzorging Antwerpen staan wij steeds voor u klaar. Wij hebben de juiste kennis, ervaring en materialen om in te schatten of uw boom al dan niet gesnoeid, geveld of gered kan worden.

Aarzel niet voor een vrijblijvend bezoek – wij helpen u graag. Vergeet niet: elke boom is goud waard!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Shopping Cart